Tazminat Hesaplama

Kıdem Tazminatı işçiler için büyük bir sosyal korumadır. Ancak işten çıkarıldıkları zor zamanlarda buna tutunabilirler. İşçilerin kıdem tazminatının hüküm ve koşullarının yanı sıra hak ettikleri tazminatı da anlamaları çok önemlidir. Yukarıdaki programı kullanarak kıdem tazminatınızı hesaplayın.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır

Kıdem tazminatınızı hesaplamak için öncelikle brüt maaşınızın ne kadar olduğunu bilmeniz gerekir. Brüt ücret, maaşınızdan vergiler, sigorta primleri ve diğer devlet kesintileri düşüldükten sonra elde ettiğiniz ücrettir. Brüt ücret, her ay hesabınıza yatırılan net ücretten farklıdır. 2022’de asgari ücretli bir çalışanın aylık maaşı 4.253 Türk Lirası iken brüt ücreti 5.004 Türk Lirası olacaktır. Tüm vergiler ve kesintiler dahil olmak üzere toplam brüt tutarı girin. Aylık net tutarı değil, brüt tutarı girmelisiniz. Maaş bordronuz size brüt maaşınızı söyleyecektir. İşvereniniz maaş bordrosu bilgisi vermiyorsa, Siteler brüt maaşınızı net maaşa çevirecektir.

Kıdem tazminatını hesaplayın

Kıdem Tazminatı Hesaplama

2022 yılında kıdem tazminatı tutarı en fazla 10.596 TL idi. 2022’de hangi maaşı alırsanız alın, azami kıdem tazminatı tutarı 10.596 TL’dir.

Aylık sosyal haklarınızı brüt ücrete ekleyin. İkramiyeler, yemek ve seyahat ödenekleri vb. gibi düzenli ödemeleri dahil edin. Bu kategori, ikramiyeler ve seyahat, yemek, giyim, dil vb. için ödenekler gibi tüm düzenli ödemeleri içerir. “Aylık ödemeler” bölümünde, düzenli aylık ödemeleri toplamanız gerekir.

Aylık 500-1000 TL ikramiye, üç ayda bir 3000 TL teşvik, 200-500 TL yol parası ve 500-500 TL yemek parası alan bir işçinin aylık yardım miktarı ne olur? Aylık yardımlar bölümünde aylık ortalama prim ödemesi (750 TL) + aylık ikramiye (1000 TL) + aylık yemek ve ulaşım giderleri (700 TL) yer almaktadır. Bu da toplamda 2450 TL’yi bulmaktadır. Çoğu durumda aylık sosyal yardımlar ihbar tazminatı veya kıdem tazminatı hesaplama sitelerinde yer almamaktadır. Bu durum çalışanların mağdur olmasına ve tazminatlarının düşmesine neden olabilir. İşvereninizin sağladığı aylık sosyal yardımları dahil etmeyi unutmayın.

Brüt maaş, aylık yardımlar ve tazminat bölümlerini doldurarak ihbar tazminatınızı hesaplayın.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

İhbar tazminatı alabilmeniz için işvereniniz tarafından geçerli bir neden olmaksızın işten çıkarılmanız gerekir. İşinizden ayrıldığınızda, bazı durumlarda ne kadar haklı bir nedene dayanırsa dayansın, ihbar tazminatı ödenmez. İşvereniniz, ihbar süresinin bitiminden önce iş sözleşmenizin feshedildiğini size bildirmelidir. Bu size yeni bir iş aramak için zaman tanıyacaktır. İhbar süresi kıdeme göre artırılır.

  • Altı aydan uzun süredir çalışmayan işçilere iki haftalık ücret ödenecektir.
  • Altı ay ile bir yıl arasında deneyimi olanlar için dört hafta.
  • İş deneyimi 1,5-3 yıl arasında olanlar için asgari süre 6 haftadır.
  • Üç yıldan fazla deneyime sahip çalışanlar için ihbar süresi sekiz haftadır.

İş sözleşmelerini feshetmek isteyen çalışanlar, işverenden önceden bildirim almalıdır. Bu süre zarfında çalışana iş araması için günde en az 2 saat izin verilmelidir. Çalışan bu bildirimi almazsa, bu süreler boyunca eşdeğer ücreti almaya hak kazanacaktır. İhbar tazminatınızı sayfanın üst kısmından kolayca hesaplayın.

Kıdem tazminatı alma koşulları nelerdir?

Kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işvereniniz için en az bir yıl çalışmış olmanız gerekir. Ayrıca, işvereniniz tarafından işten çıkarılmamış veya iş sözleşmenizi sebepsiz yere feshetmemiş olmanız gerekir. İşten ayrıldığınızda kıdem tazminatı alabilmeniz için gerekli koşullar aşağıda sıralanmıştır.

İşçilik Haklarının Ödenmemesi

İşçiler, maaş, fazla mesai ücreti veya tatil günleri için ödeme, ulusal bayramlar için ödeme ve hafta tatili sırasında ödeme dahil olmak üzere çeşitli haklara sahiptir. İşverenin alacaklarını ödememesi veya herhangi bir zamanda ödememesi durumunda bir çalışanın feshi haklıdır. Böyle bir durumda, çalışan kıdem tazminatına hak kazanabilir ve ayrıca işverene ödenmemiş işçilik için dava açabilir. Bu yazıda işçi haklarına ilişkin bilgiler yer almaktadır.

Çalışma Koşullarında İşçi Aleyhine Değişiklikler

Bir işverenin çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik yapabilmesi için çalışanların yazılı onay vermesi gerekmektedir. Çalışma koşullarında esaslı bir değişiklik, örneğin bir çalışanın evinden uzağa atanması veya bir yöneticinin daha düşük seviyeli bir işe atanmasıdır. İşvereninden gelen değişiklik teklifini reddeden çalışan, haklı bir nedene dayanarak iş sözleşmesini feshetme hakkına sahip olabilir. Çalışan kıdem tazminatı alacaktır.

3) Emeklilik Nedeniyle Fesih

Sigorta başlangıcı 08.09.1999 tarihinden önce olan bir işçi 15 yıl ve 3600 prim gününü tamamladığında emekli olabilecektir. 08.09.1999 tarihinden sonra çalışmaya başlayanlar ise 25 yılı ve 4500 saati doldurduklarında emeklilik nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanacaklardır. Prim gün sayısı 7.00’yi aştığında haklı fesih söz konusu olur. Emeklilik tazminatınızı sayfanın üst kısmından hesaplayın.

4) Evlilik Nedeniyle İşten Ayrılma

Bir kadın evlendikten sonra bir yıl içinde işinden ayrılırsa, kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İşten ayrılmadan önce herhangi bir bildirime gerek yoktur. Kıdem tazminatı miktarını belirlemek için ekranın sağ tarafındaki hesaplayıcıyı kullanın.

Askerlik Hizmeti İçin İstifa

Askerlik hizmetini yerine getirmesi gereken işçiler kıdem tazminatı alabilirler. Kıdem tazminatı için işvereninizin elinde sadece iş akdini feshettiğine dair bir yazı ve askerlik belgesi olması yeterlidir. Bu web sayfasının üst kısmı kıdem tazminatınızı hesaplamanıza olanak tanır.

6) Mobbing ciddi bir suçtur

Çalışan, kendisine karşı tutarlı, sürekli ve ısrarlı bir şekilde mobbing davranışı uygulanması halinde işvereniyle olan iş sözleşmesini feshedebilir. Yazımız, mağdurları nasıl etkilediği de dahil olmak üzere mobbing hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

Çalışanlar arasında ayrımcılık

İşverenlerin ayrımcılık yapmasına ve çalışanlarını belirli haklardan mahrum bırakmasına izin verilmez. Sadece belirli çalışanlara zam verip diğerlerine vermemek adil değildir. Çalışan, iş sözleşmesini haklı bir nedenle sona erdirirse, işvereninden ayrımcılık için tazminat talep edebilir. Bu tazminat dört aylık maaşa kadar çıkabilmektedir.

Sendikalı işçilerin farklı uygulamaları vardır.

İşverenlerin sendika üyelerine diğer çalışanlardan farklı davranmasına izin verilmez. Çalışanın sözleşmesini feshetme hakkı vardır ve kıdem tazminatı ve sendika tazminatı olarak bir yıllık maaşa kadar talepte bulunabilir.

Tam olarak ödenmeyen sigorta primleri

Çalışanın sigorta primlerinin tamamını ödememesi halinde sözleşme feshedilebilir. Banka bu durumda sadece asgari tutarı ödeyecektir.

İşverenleri tarafından işlenen suçların mağduru olan çalışanlar

İşverenin hakaret, tehdit veya çalışanı fiziksel olarak yaralamak gibi bir suç işlemesi durumunda çalışanlar iş sözleşmelerini feshedebilirler. Çalışan iş sözleşmesini haklı nedenle feshedebilir. Çalışan cinsel tacize uğrarsa – işyerinde tehlikeli bir durumda olduğu tespit edilen ve işveren tarafından bilgilendirildikten sonra gerekli adımları atmayan kişilerin de iş akdi feshedilebilir.

Gerçekte, işten çıkarılmanın başka birçok nedeni vardır. Kıdem tazminatı ve şartları ile ilgili sorularınız için lütfen formu doldurunuz. Bu makale işten çıkarılan çalışanın hak ve sorumlulukları hakkında detaylı bilgi vermektedir.

Kıdem Tazminatı işçiler için büyük bir sosyal korumadır. Ancak işten çıkarıldıkları zor zamanlarda buna tutunabilirler. İşçilerin kıdem tazminatının hüküm ve koşullarının yanı sıra hak ettikleri tazminatı da anlamaları çok önemlidir. Yukarıdaki programı kullanarak kıdem tazminatınızı hesaplayın. Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır Kıdem tazminatınızı hesaplamak için öncelikle brüt maaşınızın ne kadar olduğunu bilmeniz gerekir. Brüt ücret, maaşınızdan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *