Mobbing nedir?

Mobbing

Muhtemelen alıcılarımızdan en sık aldığımız soru “Mobbing nedir?” oluyor. Bu fikri hepimiz duymuşuzdur. Hepimiz iş yerinde mobbing mağduru olduk. Mobbing hakkında gerçekte ne öğreniyoruz? Örneğin, ofisimiz mobbingin yaşandığı bir yer ise ne yapabiliriz? Hepimiz haklarımızı ne kadar iyi biliyoruz ve bunlar nelerdir? Mobbing fikrinin üç tarafı vardır: mağdurlar, zorbalar ve tanıklar. Mağdur, mobbinge uğrayan ilk özel kişidir. Mobbing uygulayan kişi zorba ya da saldırgan olarak adlandırılır. Tanıklar, mobbing ile anında ilgilenmeyen ancak ses çıkarmadan gözlemleyen personelden tavsiye alırlar.

Mobbing, odaklanılan belirli kişiye veya ofisteki bireylere karşı çok uzun süre devam eden kasıtlı veya kötü niyetli davranışlar içerebilir. Bu durum çalışanların motivasyonunu düşürebilir ve onları psikolojik olarak yıpratabilir. Bu metin, mobbing ile ilgili birkaç sorunuza yanıt vermeyi amaçlamaktadır. Herhangi bir hak eksikliğinden uzak durmak için bir iş avukatından yardım almak en iyisidir.

Mobbing nedir?

Mobbing, bir bireye yönelik psikolojik taciz, şiddet veya düşmanca davranış eylemidir. Bir ofiste, bir veya birden fazla belirli kişi başka bir belirli kişiye mobbing uygulayabilir. davranışlar. muhtemelen “Mobbing nedir?” Sorusuna verilecek en kısa cevap budur Bu sorun, Borçlar Kanunu’nun yanı sıra İş Yönetmeliği’nde de yer almaktadır.

Mobbing türleri nelerdir?

Ofis içinde gerçekleşen iki tür mobbing vardır. Birincisi, yatay mobbing, hiyerarşi içinde aynı derecede olan ve birbirleriyle pratik bir ilişkisi olan personelin açısı ve davranışıdır. Bu davranış, en tipik olarak, eşit konumda olan ve aynı zamanda rekabet içinde olan kişiler arasında görülür.

İkincisi, dikey mobbing olabilir. Ülkemizdeki en yaygın mobbing türüdür. Bu, hiyerarşi içinde yukarıdan aşağıya veya tam tersi olabilir. Örneğin, bir amir, bir şef ve diğerleri. Daha kıdemli bir yerde bulunan bir kişi, astına zarar vermek için bulunduğu yerin yetkisini kötüye kullandığında bu sınıfa girer.

Aşağıdan yukarıya ya da tersine mobbingde, genel olarak adlandırıldığı gibi, düşük pozisyondakiler bir araya gelir ve üstün otoritesini zayıflatır. Böyle bir zorbalıkta birden fazla zorba olabilir. Bu senaryodaki astlar dışlama ve sabotaj yollarını kullanırlar. Üstlerinin emirlerini görmezden gelirler ve onlara karşı yanlış söylentiler yayarlar. Bunu üstlerini sağlıksız göstermek için yaparlar. Bir bakıma, düzeni sağlamaktan sorumlu olan üstümüzün işine layık olmadığını söylüyorlar.

Mobbing örnekleri nelerdir

Mobbing vakaları bazen bir zorbanın zorbaca davranışlarının sonucudur. Zorba, mobbing yoluyla mağdurun özgüvenini ve çalışma isteğini zayıflatır. Zorba, mobbing yoluyla mağdur üzerinde yönetimi olumlu yönde etkiler. Bu örnekleri tamamen farklı 5 sınıfa ayırabiliriz:

Ofis içinde mobbing örnekleri nelerdir?

Benlik sunumunu ve iletişim tarzını etkilemek: Bu tür durumlarda amaç, mağdurun kendisini ihtiyaç duyduğu en iyi şekilde ifade etmesini ve iş arkadaşları ve yönetimle iyimser ilişkiler geliştirmesini engellemektir. Bu sınıf sonraki örnekleri içerir:

  • Telefon tacizi
  • Emek eleştirisi sabittir
  • Sabit kesintiler
  • Sesinizi yükseltmek ve yüzünüze karşı azarlamak
  • Kişinin duygularını ifade etmesi veya göstermesi engellenir
  • Özel hayatınızı eleştirenler
  • Sözlü ve Yazılı Tehditler
  • İma ve jestler yoluyla ilişkilerin reddedilmesi

2) Sosyal İlişkiler: Amaç, mağdurun sosyal ilişkiler kurmasını engellemektir. Bunlar, bu sınıfta mobbingin nasıl kategorize edileceğine dair sadece birkaç örnektir:

  • Acı çeken kişinin var olmadığını varsaymak
  • Acil servis çevresindeki hiç kimse hastayla görüşmemelidir
  • Farklı meslektaşlardan ayrılma ve izolasyon

3) Özel Şöhrete Saldırılar Bu tür vakaların amacı mağdurun şöhretini ve bütünlüğünü bozmaktır. Bu sınıf aşağıdaki örnekleri içerir:

  • Acı çekenin arkasından iftira
  • Öncelikle siyasi ve seküler olmayan görüşlere dayalı dahil etme
  • Hastanın önemli bir kusuru veya yetersizliği ile alay etmek
  • Bu bir tür alay ve dalga geçme
  • Bir yürüyüşü, sesi veya jestleri taklit etmek vb.
  • Psikolojik hastalık, hasta bir kişi gibi davranmak için bir bahane değildir
  • İnsanlara aşağılayıcı isimler takmak
  • Cinsel imalar
  • Milliyetiyle alay etmek
  • Seçimler sürekli olarak sorgulanır
  • Özel hayatına yönelik iftiralar

4) Yüksek yaşam kalitesine {ve mesleki} duruşa saldırılar: Bu tür mobbing, mağdurun mesleğinde başarıya ulaşmasını engellemek ve uzmanlık alanına saldırarak parasal kayıpları tetiklemek için tasarlanmıştır. Bunlar bazı mobbing örnekleridir.

  • Sürekli değişen bir yerde çalışmak genellikle rahatsız edici bir deneyimdir.
  • İş yapmak için baskı altında olmak özgüveni zayıflatır
  • İşi tam kapasite ile yapmamak
  • Asıl iş olmayan görevlerle ilgili takıntı
  • Çekildikten sonra işletmenin değiştirilmemesi
  • Anlamsız bir iş
  • Zorla işten çıkarma

5) Bir bireyin sağlığına doğrudan saldırılar: Bu örnekler, mağdurun psikolojik ve/veya bedensel sağlığına zarar verme niyetindedir. Aşağıda bazı mobbing örnekleri listelenmiştir.

  • Doğrudan veya dolaylı cinsel saldırı
  • Mağdurları ağır bedensel işler yapmaya zorlamak
  • Tehdit yoluyla mağdura yönelik şiddet
  • Bedensel Zarar

Mobbing göstergeleri nelerdir?

Dava açmadan veya iş sözleşmenizi feshetmeden önce, mobbinge uğradığınızı doğrulamanız gerekir. Aksi takdirde, haklarınızı kaybetmeniz olasıdır. Mobbing göstergeleri nelerdir ve nasıl emin olabilirim diye soruyorsanız, başlık altındaki örneklere göz atmanızda fayda var. Her vaka kendi içinde değerlendirilse de, sürekli gözlemlediğimiz mobbing davranışlarına üst bölümümüzde yer verdik. Tacize uğradığınızı düşünüyorsanız, bunu kanıtlamak için mobbing disiplininde uzman bir avukattan tavsiye almanız gerekecektir.

Mobbing nedir? Ve mevzuattaki yeri nedir?

Yasalarımız mobbingi belirli bir fikir olarak düzenlememektedir. Bu fikrin kapsamına giren davranışlar ve bunların ihlal ettiği veya dokunduğu haklar çeşitli yasal düzenlemelerle düzenlenmiştir.

Borçlar Kanunu ve İş Yönetmeliği’nin ilgili maddelerine göre işveren işçinin kişiliğini korumakla yükümlüdür. Mobbing, işverenin bir işçiyi aşağılaması, gereksiz yere azarlaması veya hiçbir neden yokken yazılı korumaya çağırmasıdır. Tipik olarak, bu tür davranışların amacı yıldırma, taciz, soğutma, izolasyon, görmezden gelme ve benzerleridir. İşverenler gözdağı verme, taciz etme ve farklı eylemler yoluyla çalışanlarına istifa etmeleri yönünde baskı uygulayabilir. Bu davada, Yargıtay mağdurlar lehine birçok karar vermiştir.

Eşit muamele, işverenlerin bir diğer yükümlülüğüdür. Aynı statüye sahip bir çalışan, işvereni kendisine karşı ırk veya inanç, dil, cinsiyet ve benzeri nedenlerle ayrımcılık yaparsa ayrımcılık tazminatı ödemek zorunda kalabilir. Hiçbir gerekçe olmadan. Mobbing, bir işçiye bir parça kazasından sonra dava açmaması için baskı yapmayı da içerebilir.

Madde 125, idare tarafından gerçekleştirilen eylem ve işlemlere karşı yargısal muamelelere izin vererek memurları korumaktadır. Memurlar ve kamu görevlileri ayrıca Yapının 128. ve 129. maddeleri ile mobbinge karşı korunmaktadır. Yönetmelik No. Yönetmelik No. 10, 11, 17, 18, 21 ve Eser.

Mobbing’in cezası nedir?

Mevcut yasalarımızda mobbing ayrı bir suç olarak düzenlenmemiştir. Ancak mevcut yasal mevzuat ve suç türlerinin mobbing davranışları ile başa çıkmak için yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Yalnızca herhangi bir mobbing davranışı yasal bir normu ihlal etmeye başladığında yasal yaptırımlardan bahsedebiliriz. Mobbing davranışları nedeniyle işlenebilecek çeşitli suç türlerini listelemek istiyoruz:

  • Mağdurun psikolojik çöküntüye neden olacak şekilde mobbinge maruz kalması durumunda TCK’nın 84. Maddesi (İntiharla Sonuçlanma) kullanılacaktır.
  • Mobbing, mağdurun hem psikolojik hem de bedensel sağlığını etkileyecek boyuta ulaşmışsa, TCK’nın 86. ve 87. maddeleri kapsamında suça odaklanabiliyoruz.
  • Madde 96 (eziyet suçu), mobbingin insan onuruyla bağdaşmayan davranışlar içermesi ve mağdurun bedensel veya psikolojik acı ve aşağılanmaya maruz kalmasına neden olabilmesi durumunda kullanılır.
  • Zorba, mağdurun vücut bütünlüğünü ihlal eden cinsel davranışlarda bulunursa, cinsel saldırı suçu işlenebilir. Bu TCK’nın 102. Maddesi ile uyumludur. Zorbanın mağdurun vücut dokunulmazlığını ihlal etmeyen ancak cinsel olarak rahatsız edici davranışları 105. Madde kapsamında suç teşkil edebilir.
  • Madde 125 (hakaret suçları) kapsamına giren en yaygın mobbing davranışı türüdür.
  • Mobbing, Madde 108 (zorlama suçları) kapsamındaki suçlarla ilişkili olabilir. Mobbing, huzur veya sükûnu bozma suçu ile sonuçlanabilir. Bu suç TCK’nın 123. maddesinde düzenlenmiştir.

Mobbing nasıl kanıtlanabilir?

Yargıtay, mobbingin ispatı için eski ispat kurallarından tamamen farklı özel kurallar getirmiştir. Farklı bir ifadeyle, işçinin mobbinge maruz kaldığına dair belirtiler varsa, ispat yükü işverene geçecektir. İşçinin stres altında olduğuna dair basit göstergelere işaret etmesi ve iddiaları konusunda makul olması yeterlidir. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, yük işverene geçecek ve mobbing teşkil eden davranışların kullanılıp kullanılmadığını göstermesi gerekecektir. İşte Yargıtay’ın bu soruna ilişkin istikrar kazanmış kararı.

Mahkeme heyeti, mobbing vakalarında kesin kanıt gerektirmez. Çalışanın ofiste mobbinge maruz kaldığına dair şüphe uyandıracak bilgileri sunması yeterlidir.

Mağdur Çalışanın Hakları Nelerdir

Mobbingde işçi hakları önemli bir yer tutmaktadır. Birincil adım olarak, işçi iş sözleşmesini basit bir tetikleme için feshedebilir. Mobbing nedeniyle iş ilişkisi artık sürdürülebilir değilse, işçi iş sözleşmesini feshedebilir. Senaryo, işçinin iş arkadaşları ya da işvereni tarafından zorbalığa uğrayıp uğramadığını değiştirmez. Bu hak, zorbanın bir konumu olsun ya da olmasın, mağdur işçi için geçerlidir. Çünkü işverenin işçiyi koruma ve gözetme yükümlülüğü vardır. İşveren, işçinin olayı bildirmesine rağmen harekete geçmezse, mağdur iş sözleşmesini basit bir sebepten dolayı feshedebilir.

Bir davranışın mobbing olarak değerlendirilebilmesi için her bir şiddet düzeyine ve sürekliliğe sahip olması gerekir. Örneğin, bir işverenin, ofisin teslimat yapması gerektiği için muhasebe personelinden baskı paketleri göndermelerini istemesi mobbing değildir. Bir işçi sadece bir sebepten dolayı işten çıkarılırsa ve birden fazla yıl çalışmışsa, kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İşçi, farklı ödenmemiş ve eksik ödenmiş işçilik talepleri hakkına sahip olabilir.

Mobbing mağduru etik tazminat alma hakkına sahip olabilir. Mobbing faillerinin davranışları suç teşkil ediyorsa, mağdurun ayrıca Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunma hakkı vardır.

Mobbing Davası Nedir?

Mobbing davaları, haklarımızı arayabileceğimiz ve mobbingin varlığını ortaya koyabileceğimiz bir dava türüdür. Bu davalar çok çeşitli yöntemlerle açılacaktır. Bu davalar işçinin iş akdini feshetmesinden önce veya sonra açılacaktır. Belirli koşulların sağlanması halinde işçi yukarıda bahsettiğimiz tüm işçilik haklarını beyan edebilir.

Zaman aşımı, yetkili ve onaylı mahkeme dosyası

Mobbing sonucu açılan tazminat davaları iş ilişkisi ile bağlantılı ise iş mahkemesi yolu açıktır. İş mahkemesi bulunmayan yerlerde mağdurlar asliye hukuk mahkemelerine de başvurabilirler. Yargı yetkisine karar vermek mümkündür. Dava, ofisin bulunduğu yerdeki mahkemede veya şirket merkezinin bulunduğu yerdeki mahkemede açılacaktır.

Genel zamanaşımı süresi geçerlidir. Dava açmak için zamanaşımı süresi olay tarihinden itibaren 2 yıldır. Taciz devam ediyorsa, zaman aşımı süresi siz işinize izin verdikten sonra başlayacaktır.

Muhtemelen alıcılarımızdan en sık aldığımız soru “Mobbing nedir?” oluyor. Bu fikri hepimiz duymuşuzdur. Hepimiz iş yerinde mobbing mağduru olduk. Mobbing hakkında gerçekte ne öğreniyoruz? Örneğin, ofisimiz mobbingin yaşandığı bir yer ise ne yapabiliriz? Hepimiz haklarımızı ne kadar iyi biliyoruz ve bunlar nelerdir? Mobbing fikrinin üç tarafı vardır: mağdurlar, zorbalar ve tanıklar. Mağdur, mobbinge uğrayan ilk…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *