Kripto Para Yasal mı? | Kripto Para Düzenlemesi

Kripto Para Yasal Düzenleme

Kripto yasal mı? Bu hepimizin para piyasaları hakkında sorduğu bir soru. Her şey kripto para ile ilgili. Para piyasasının kripto para birimleri tarafından devrim yaratması gerekiyor. Kripto para birimleri: yepyeni bir çağın şafağı mı yoksa en son aldatmaca mı? Yasal kripto para birimleri var mı? Kripto para ticareti yasal mı? Kripto para madenciliği yasal mı? Günümüzde irili ufaklı birçok yatırımcı bu önemli sorunun cevabıyla ilgileniyor.

Kripto para birimleri artık günlük hayatımızın bir parçası. Vatandaşlar bu para birimiyle nasıl davranacakları konusunda emin değiller. Bu makalede en sık sorulan sorulardan bazılarını yanıtladık. Bu yazının alt kısmında konuyla ilgili sorularınızı sorabilirsiniz.

Kripto Para Yasal mı?

Kripto para birimleri, somut değerleri açısından emtia veya menkul kıymetlerle karşılaştırılabilir. Elektronik olarak para olarak sınıflandırılabilirler mi? Yakın zamana kadar bu konuda herhangi bir yasa mevcut değildi. “Kripto Varlıkların Ödemelerde Kullanılamayacağına Dair Yönetmelik “in 16 Nisan 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte 3. maddenin 1. fıkrasında tanımlanan “kripto varlık” tanımı mevzuata eklendi. Bu tanımda yer alan kripto para tanımı, dijital olarak üretilebilen, saklanabilen veya dağıtılabilen gayri maddi bir varlıktır. Fiat para biriminden başka bir şekilde sınıflandırılamaz. Tarihte ilk kez kripto para ve bileşenleri yasal olarak tanımlanmıştır.

Buna ek olarak, aynı yönetmeliğin 3. Maddesinin 2. ve 3. fıkraları, kripto varlıkların doğrudan veya kazara ödemede kullanılamayacağını zorunlu kılmaktadır. Bu varlıkların kazara veya doğrudan ödeme yapmak için kullanılmasına yönelik hizmetler sağlanamaz. Bu düzenleme yasal bir çerçeve oluşturmakta ve kripto paraların dokunulamayacak bir varlık olduğunu vurgulamaktadır. Yukarıda bahsedilen yönetmelikte, kripto paranın ödeme gibi herhangi bir işlem için kullanılamayacağı da belirtiliyor.

Kripto para alıp satmak benim için yasal mı?

Ödeme olarak kullanamayacağımıza göre kripto para alıp satmak yasal mı? Bu madde kafa karışıklığına neden oldu. Günlük hayatta ve sosyal medyada bu düzenlemeler kripto para alım satımının yasaklandığı şeklinde yorumlanıyor. Peki bu doğru mu? Böyle bir yasağın olmadığı düzenlemelerden açıkça anlaşılıyor. Ödeme Hizmetleri Kanunu veya bu yönetmelik kapsamında, kripto varlık ticareti yapan kuruluşlar için geçerli olan özel bir düzenleme yoktur.

Yatırım yapmak güvenlidir. Yatırımcılar bu düzenleme nedeniyle mağdur olmayacak. Elektronik para transferi ile ödeme kuruluşları ve elektronik para şirketlerinin bu alandaki aracılıklarına ilişkin usul ve esasları düzenleyen bir hukuk kuralıdır. Bu düzenleme elektronik şirketlere yöneliktir. Kripto para alım satım platformlarına ve bunları kullanan yatırımcılara herhangi bir kısıtlama veya yasak getirmemektedir.

Kripto Para Yasası çıkacak mı?

Kripto paranın yeni bir olgu olduğunu söylemiştik. Bu nedenle hem ülkemizdeki hem de diğer ülkelerdeki yasal düzenlemeler tam olarak gelişmedi. Birçok ülkede yasal düzenleme yok ama bazı ülkeler de oluşturuyor. Bu konu hem yerel düzeyde hem de küresel ölçekte araştırılıyor. Bu düzeyde rehber olarak kullanılabilecek küresel bir hukuk çerçevesi bulunmamaktadır.

Ülkemizde herhangi bir yasal düzenleme olup olmayacağını merak ediyoruz. Bu alan 16 Nisan 2021 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Kripto Varlıkların Ödemelerde Kullanılamayacağına Dair Yönetmelik” ile düzenlenmiştir. Bu yasal düzenleme 30 Nisan 2020 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Kripto para için yasal bir düzenleme var mı? Şimdilik cevap hayır. Merkez Bankası Başkanı konunun üzerinde titizlikle çalışıldığını açıkladı. Önümüzdeki birkaç hafta içinde düzenleyici reform için kapsamlı bir çerçeve sunulacağını söyledi.

Kripto Para Madenciliği Yasal mı?

Kripto para biriminin yasal olup olmadığını sorduktan sonra, kripto para madenciliğinin de yasal olup olmadığını sormalıyız. Sanal para madenciliği (kripto para madenciliği) nedir? Altın madenciliğine benzer. Blok zinciri, kripto para transferleri eklenerek güncellenir. Blok zincirleri, işlem blokları eklenerek güncellenir. Blokların blok zincirine eklenmesi, yüksek performanslı bilgi işlem gerektiren karmaşık kriptografik bulmacaların çözülmesiyle yapılır. Kripto para madenciliğinin bu tanımı yasal değildir. Bu nedenle, yasalara aykırı olmayan bir eylemin suç teşkil edemeyeceğini söyleyebiliriz. Çünkü Anayasa suçta ve cezada kanuniliği güvence altına almıştır. Kanun kripto para madenciliğini yasaklamıyor.

Hangi ülkeler kripto para birimine izin veriyor?

Kripto yasal mı? Yasal durumlarını görmek için diğer ülkelere hızlıca bir göz atacağız.

Afganistan, Pakistan ve Bangladeş. Bu ülkeler kripto para piyasasını yasakladı.

Hindistan, Ekvador Endonezya, Fas, Fas ve Zambiya. Kripto para birimini doğrudan yasaklamamış olsalar da kullanımını sınırlandırmışlardır. Bu bağlamda, genellikle finans merkezlerinin veya bankalarının kripto para borsalarıyla ilişkilendirilmesine izin vermezler. Bunu yaparlarsa, onları yakından izliyor olacaklar.

Japonya, Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Malta, Ukrayna, İsviçre ve Hong Kong. Bu ülkeler kripto para birimini yasallaştıran 111 ülke arasında yer almaktadır. Bu ülkeler iki faktör tarafından motive edilmektedir: kripto para yatırımlarından elde edilen karların vergilendirilmesi ve dolandırıcılık ve diğer BT suçlarına karşı yasal eylemler.

Arjantin, Kenya, Ürdün, Kazakistan, Kolombiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tanzanya. Diğer birçok ülke henüz bu konuda bir pozisyon almadı. Bu ülkelerin kripto para konusunda herhangi bir kısıtlaması ya da tanımı bulunmuyor. Bu alanda çalışmaya devam edeceklerini belirttiler. Ülkemiz de eskiden bu grubun bir parçasıydı.

Türkiye’de Kripto Para Yasal mı?

Bu soru ceza hukuku perspektifinden de incelenecektir. Kripto paralar; vergi kaçakçılığı, kara para aklama, dolandırıcılık suçu, terörün finansmanı vb. Birçok ülke kripto paranın suç amaçlı kullanımıyla mücadele etmek için özel yasalar çıkarmıştır. Bunlar arasında vergi kaçakçılığı, dolandırıcılık ve kara para aklama yer almaktadır. Hem ulusal hem de uluslararası alanda kripto para kullanımına ilişkin endişeler ve tereddütler var. Tüm dünya gibi biz de bu para piyasalarının büyümesini ve gelişmesini yakından takip ediyoruz. Kripto para piyasası için yasal bir çerçevenin belirlenmesi önemli.

Ceza hukuku, kripto para piyasalarının düzenlenmesinin ulusal düzeylerle sınırlandırılmasına izin vermektedir. Kripto para piyasası merkezi bir otorite tarafından düzenlenmemektedir. Kripto para işlemleri dünyanın dört bir yanındaki anonim kullanıcılar tarafından kolayca gerçekleştirilebilir. Suç faaliyetlerini tespit etmek ve önlemek için uluslararası işbirliğine ve hukuka ihtiyaç vardır.

Türk hukuku halihazırda kripto para kullanımını yasaklamamaktadır. Suçta ve cezada kanunilik ilkesine göre suç sayılmayan her fiil serbesttir. Kripto para yasaldır.

Makalemiz ayrıca yasa dışı bahis cezası hakkında da mevcuttur.

Kripto yasal mı? Bu hepimizin para piyasaları hakkında sorduğu bir soru. Her şey kripto para ile ilgili. Para piyasasının kripto para birimleri tarafından devrim yaratması gerekiyor. Kripto para birimleri: yepyeni bir çağın şafağı mı yoksa en son aldatmaca mı? Yasal kripto para birimleri var mı? Kripto para ticareti yasal mı? Kripto para madenciliği yasal mı?…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *