İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI

İsim Değiştirme

İnsanlar kendilerini tanıtırken ve başkalarıyla iletişim kurarken adlarını ve soyadlarını kullanırlar. Herkes adını gururla taşımak ve söyleyebilmek ister. Ebeveynler çok az düşünerek veya ne yaptıklarının farkında olmadan isim seçebilirler. Bu durum birçok kişi için olumsuz geri bildirimlere yol açabilir ve hayatlarını zorlaştırabilir. Sahnede birçok sanatçı, gerçek adlarıyla tanınmamak için adlarını ya da soyadlarını değiştirmiştir. İsimlerin insanlar üzerinde büyük bir etkisi olabilir. İsim değişikliği sadece haklı bir gerekçe olduğunda yapılmalıdır.

İsim Değişikliği Davası

Yüksek Mahkeme kararları, açıkça belirtilmemiş olsa bile, yasal bir gerekçe çıkarmanın bir yolu olarak kullanılabilir. Bazı örnekler

  • Birinin adı komik
  • Suçlularla veya kötü olaylarla ilişkilendirilen isimler
  • Toplumdaki ahlaki standartları ihlal eden isimler
  • Kimlik kartınızda sadece isminiz yazmıyor.
  • Telaffuzu zor.

Adınızı değiştirmek için dava açmanızın sadece birkaç nedeni vardır. Yargıtay Kararlarında bu örnekler haklı nedeni açıklamak için kullanılmaktadır. Uygulamada, bir kişi ismini beğenmediği için keyfi olarak da değiştirebilir. Mevcut isminize ikinci bir isim ekleyebilirsiniz. Birden fazla isminiz varsa sadece bir isim için dava açabilirsiniz.

Soyadı Değişikliği Davası

Soyadını değiştirmek isteyen herkesin geçerli bir nedeni olmalıdır. Soyadı değişikliği talebinde bulunan kişi geçerli bir neden sunmazsa, mahkeme talebi reddedecektir. Geçerli sebepler şunları içerir:

  • Din Değişikliği
  • Kariyerinize zarar verebilecek bir isim seçmemelisiniz. Buna örnek olarak soyadı “Güvenilmez” olan bir avukat verilebilir.
  • Olumsuz çağrışımlara sahip olmak veya alay konusu olmak
  • Ulusal kültür, gelenek ve göreneklerle bağdaşmayan
  • Davacı, babasıyla ruhani ya da kişisel bir bağı olmadığını iddia etmektedir.

Haklı sebepler sınırlı değildir. Bu gibi durumlarda mahkeme, soyadı değişikliği için geçerli bir nedenin var olduğunu kabul edebilir.

Adımı değiştirebilir miyim?

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 11. maddesi, 24/12/2022 tarihine kadar sadece belirli sebeplerle ad ve soyadı değişikliği yapılmasına izin vermektedir.

  • Tipografik ve baskı hataları
  • İsim veya soyadının genel ahlaka aykırı olması
  • Seçtiğiniz ad veya soyad saçma
  • Soyadı, herhangi bir kabilenin, ırkın, ulusun, klanın veya yabancı ülkenin adıdır.

Yukarıdaki kategorilerden herhangi birine giriyorsanız, isim değişikliği için yerel Nüfus Müdürlüğünüze başvurabilirsiniz. Bu durumlar dışında isminizi değiştirmeniz mümkün değildir. Mahkeme kararı olmadan isimlerin yeni kimliklere eklenmesi mümkün değildir.

İsmimi e-devlet üzerinden değiştirebilir miyim?

Evli veya boşanmış olmanız durumunda çocuğunuzun ismini değiştirebilirsiniz.

  • Eski kocasının adını ve kendi adını soyadı olarak kullanabilir.
  • Sadece kocasının soyadını kullanabilir, kendi soyadını kullanamaz.
  • Boşandığı eşinin soyadını kullanmasına izin veriliyorsa, hem eski soyadını hem de eşinin soyadını kullanabilir.
  • Evlenmeden önce, bir eş sadece eşinin soyadını kullanabilir.

Çocuğumun ismini değiştirebilir miyim?

Velayeti elinde bulunduran ebeveyn dava açarak çocuğun ismini değiştirebilir. Evlilik devam ederken çocuğun velayeti her iki ebeveynde de ortaktır. Bu durumda ebeveynlerden biri tek başına dava açamaz. Çocuğun velayetine sahip olan anne veya baba boşanmadan sonra isim değişikliği davası açabilir. Belirli şartların sağlanması halinde yeni doğan bebeklerin isimleri dahi değiştirilebilmektedir. Yazımızda babalık davaları veya boşanmalar hakkında bilgi verilecektir.

İsim değişikliği mahkemesi davaya bakma yetkisine ve yeterliliğine sahiptir.

İsim değişikliği davacının ikamet ettiği ilçedeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde talep edilebilir. Mahkeme, ismin değiştirilmesine karar verirse kimlik kartını değiştirebilir.

İsim değişikliği davası için bir son tarih vardır.

İsim değişikliği davası zaman aşımına uğramaz. Davayı açan kişi için herhangi bir zaman aşımı süresi veya zamanaşımı yoktur.

Nüfus kaydının düzeltilmesi davası ile isim değişikliği davası arasında ne fark vardır?

Nüfus kayıt davasında davacı, nüfus siciline girilmiş olan yanlış bilgileri düzeltmeye çalışmaktadır. Soyadı değişikliği ve isim değişikliği davaları birbirinden farklıdır. Sadece ad ve soyad için talepte bulunulur.

Ad ve soyad değişikliğinin maliyeti nedir?

isim değiştirme avukat ücreti

2020’de açılan bir isim değişikliği davasında, davanın başlaması için 366,60 Tl ödenmesi gerekmektedir. Bu tutara harç ve masraflar dahildir. Dava ilan aşamasına geldiğinde ortalama 100 TL ödenir. İsim değişikliğinin maliyeti 466,60 Türk Lirası olacaktır. İsim değişikliği davalarındaki avukatlık ücretleri genellikle 3000 – 5000 Türk Lirası arasında değişmektedir. Elektronik tahsilat sistemi, avukatların ücretlerini kendi aralarında paylaşmalarına olanak tanır. avukatlık ücreti ve dava masrafları dokuz taksite bölünür.

Bir isim değişikliği davasının sonuçlanması ne kadar sürer?

Adalet Bakanlığı, bir isim değişikliği davası için 255 yıllık bir süre sınırı belirlemiştir. Süreç düzgün bir şekilde takip edilirse 255 günden çok daha kısa bir sürede tamamlanabilir.

Avukat olmadan ismimi değiştirebilir miyim?

Herhangi bir hukuk davasını yürütmek için bir avukat gerekli değildir. Bu iyi bir fikir değildir. Usul hataları birçok davanın kaybedilmesine neden olmaktadır. Davanızın doğru bir şekilde ele alınmasını sağlamak için deneyimli bir isim değişikliği avukatından yardım almalısınız.

İnsanlar kendilerini tanıtırken ve başkalarıyla iletişim kurarken adlarını ve soyadlarını kullanırlar. Herkes adını gururla taşımak ve söyleyebilmek ister. Ebeveynler çok az düşünerek veya ne yaptıklarının farkında olmadan isim seçebilirler. Bu durum birçok kişi için olumsuz geri bildirimlere yol açabilir ve hayatlarını zorlaştırabilir. Sahnede birçok sanatçı, gerçek adlarıyla tanınmamak için adlarını ya da soyadlarını değiştirmiştir. İsimlerin…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *